Milyen lesz egy tipikus iroda a járvány utáni világban?

Előző cikkünkben foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lehet a távmunkára és ezen keresztül a coworking irodapiacra. Ebben a cikkben azt a kérdést járjuk körül, hogy miképp fog kinézni az iroda, ahova a jelenleg még otthonról dolgozók visszatérhetnek.

Szép új világ

Milyen lesz az új normális a járvány utáni időszakban? Mi fog megmaradni a kényszer szülte home office-ból? Bár az irodák és berendezéseik fizikailag nem sokat változnak, a visszatérő dolgozók más elvárásokkal lépnek majd ugyanazokba a terekbe, és át fognak alakulni a korábban megszokott rutinok is. Az otthoni munkavégzés általánossá válása magával vonhatja a „hot deskek” terjedését. Ez azt jelenti, hogy egy szervezet kevesebb munkaállomást fog kialakítani, mint ahány munkavállalója van, és több kolléga fog egy asztalról, különböző idősávokban dolgozni.

Kevesebb munkaállomás bevezetésével a szervezeteknek kisebb négyzetméterű irodákra lesz szükségük. Egy kisebb irodába költözéssel pedig megtakaríthatják fizetendő bérleti díjuk egy részét, ami a járványt követő gazdasági recesszió alatt különösen fontos lehet.

Ezzel ellentétesen fog hatni a négyzetméterre a szociális távolságtartás fenntartása, ami várhatóan az oltás széles körben történő elérhetővé válásáig, azaz a járványveszély megszűntéig el fog húzódni. A munkáltatók több helyet tarthatnak majd fenn a dolgozók részére, ami feltételezhetően a coworking irodákban is meg fog jelenni, és csökkenteni fogja a befogadóképességüket.

Néhány coworking tereket működtető vállalkozás, mint a Cushman & Wakefield globális ingatlanvállalat, már jelenleg is alakzatokat és színeket használ az irodái padlóin, hogy egyértelműen megjelölje a biztonságos távolságot (ahogy az már Magyarországon a boltokban is megjelent).

Fő a rugalmasság

Bár az nem várható Magyarországon, hogy olyan csúcstechnológiájú légszűrő-rendszereket vezessenek be, amelyek megakadályozzák a vírusok levegőben történő terjedését, de az olyan apró beruházások, mint a kézfertőtlenítő, a kesztyű vagy maszk beszerzése, általánossá válhatnak. Ahogy a gyakoribb szellőztetéshez vagy a nyitott terek, teraszok használatához is hozzá kell szokniuk a dolgozóknak.

Az új helyzetekhez való gyors adaptáció képessége is hatványozottabban fontossá válik. Alapvető elvárássá válhat az irodák gyors átalakíthatósága létszám és munkatevékenység függvényében, hogy egy tér alkalmas legyen konferenciák, tárgyalások megtartására és egyéni munkavégzésre is.

Ha a home office valóban sokkal elterjedtebbé válik, akkor az irodában eltöltött rövidebb idő minősége – akár egy munkáltató irodájáról, akár coworking irodáról van szó – sokkal jobban fel fog értékelődni. Az iroda fogja a környezetváltozást jelenteni az otthoni munkavégzéshez képest, és így egyfajta mentális frissítőként szolgál majd.

Bár még nem lehet pontosan látni, hogy a járvány milyen hatással lesz az irodák kialakításának jövőbeli trendjeire, de az biztos, hogy katalizátorként fog szolgálni az elmúlt évtizedben megkezdődött változásokhoz.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük