Járvány és coworking – Összeomlás után fellendülés?

A jelenleg zajló koronavírus-járvány nagy hatással van mindenre, amit ismerünk. Ezek a hetek, hónapok átalakítják azt, ahogy tájékozódunk, vásárolunk, kapcsolatba lépünk másokkal. A coworking szempontjából lényeges kérdés, miképp alakítja át azt, ahogyan dolgozunk?

Otthon, édes otthon…

Otthonlét, bezártság, videókonferenciák… Azok számára, akik irodai munkát végeznek és munkáltatójuk home office-ra kötelezte őket, jelenleg így zajlanak napjaik. Sok dolgozó számára furcsa lehet ebben a környezetben dolgozni, a legtöbben most tapasztalják meg először az otthoni munkavégzést. De az elsőre furcsának tűnő felállás a járvány hónapjaiban rutinná válhat, a vállalatok számára pedig a kényszerű átállás egy praktikus alternatívához vezethet.

Magyarországon a távmunka elterjedtsége a nyugati országokhoz képest jelentősen alacsonyabb volt a járvány előtt.  A digitalizáció és a csupán laptopot és internetkapcsolatot igénylő munkakörök terjedése azonban magával vonta – főleg Budapesten és a multik körében – a heti egy-két napos, vagy akár a szinte állandó home office lehetőségét. Ezt a trendet erősítette a munkaerőhiány is, hiszen a munkáltatók a minőségi munkaerő megszerzése és megtartása érdekében a dolgozók egyre több kívánságát teljesítették, és ezek között az otthoni munkavégzés lehetősége előkelő helyen szerepelt. Ha úgy tetszik, a home office egy modern munkaszervezési trenddé vált.

A járvány előtt azonban ez még gyerekcipőben járt. A KSH felmérése szerint 2018. első negyedévében a munkavállalók 3,7%-a, azaz 144 ezer fő dolgozott távmunkában. Korosztály szerint a távmunka a 31-39 évesek körében volt a leggyakoribb, ahol a mutató elérte a 6,1%-ot. Jellemző volt, hogy a munkáltatók azokat a dolgozókat küldték home office-ba, akikben tapasztalataik révén megbíztak és sokkal inkább az elért eredményeket nézték, mint a munkával töltött időt. A KSH statisztikája szerint a távmunkában foglalkoztatottak 89%-a dolgozott otthon, 11%-a pedig valamilyen nyilvános helyen, pl. kávézóban vagy coworking irodában.

Bár a coworking irodákban dolgozók túlnyomó többsége freelancer, azaz szellemi munkát végző egyéni vállalkozó vagy kisvállalkozás tagja, akad köztük szép számmal home office-os alkalmazott is. Ők a freelancerek indokaihoz hasonló okokból választják a coworking irodákat munkavégzésük helyszínéül: az otthon szociálisan elzárttá tehet, egy kávézó, bevásárlóközpont, stb. viszont túl hangos az elmélyült munkavégzéshez. Ezen túl a coworking irodák garantálják a szükséges infrastruktúrát, rendelkeznek tárgyalóval, konyhával, és a rugalmas bérleti konstrukciók is kedveznek a távmunkában dolgozóknak.

Bezárásra ítélve

A coworking irodákat, több más iparághoz hasonlóan, nagyon drasztikusan érintette a járványügyi helyzet. A hazai közösségi irodák eleinte korlátozásokkal, rövidebb nyitva tartással, rendezvények elhalasztásával vagy online térbe helyezésével próbáltak reagálni a járványra. Egy idő után azonban elkerülhetetlenné vált az irodák bezárása. Levendel Áron, a KAPTÁR Közösségi Iroda vezetője így fogalmazott az Instagram-követőiknek szánt videójában:

„8 év nyitva tartás után, 8 olyan év után, amikor soha, egy pillanatra nem zártunk be, akkor sem, amikor zuhogott az eső a mennyezetről, akkor sem, amikor állt a víz a pincénkben, soha, soha, soha… mindig megoldottuk, hogy kinyissunk másnap, most mégis arra kényszerülünk, hogy bezárjunk […]”

Az irodák egyik legnagyobb előnye – a rugalmasság – a jelenlegi helyzetben ellenük dolgozik, hiszen ami jó az ügyfeleknek, hogy otthon maradnak, és nem hosszabbítják meg a bérletüket, az egyik napról másikra nehéz helyzetbe hozhatja őket. Várhatóan lesznek olyan irodák, amelyek a járványt követően már nem fognak kinyitni, és könnyebb lesz azoknak, akik a piac nagyobb szereplői, régóta működnek, és tartalékot tudtak képezni.

Fellendülés jöhet

A következő hónapok bizonytalansága miatt nehéz a coworking irodák jövőbeli helyzetéről írni. Az viszont biztos, hogy a járványt követően is szükség lesz rájuk, talán jobban, mint bármikor korábban. A zárva tartás és a járványt követő gazdasági recesszió sok iroda végét jelentheti, azonban a coworking a home office várható előretörése miatt mégis a jövő egyik sikerágazata lehet.

Ezt támasztják alá a március végén megtartott Property Forum nevű online panelbeszélgetésen elhangzottak is, melyről a portfolio.hu számolt be. A konferencia egyik meghívott szakértője, Adrian Karczewicz véleménye szerint:

„Sokan szoronganak amiatt, hogy most muszáj otthonról dolgozniuk, éppen ezért a járvány végével nem várható a tömeges home office elterjedése, de az biztos, hogy minden sokkal rugalmasabb lesz. Például a coworking üzletágat a járvány most nagy mértékben sújtja, de hosszabb távon azokra a szolgáltatókra, akik túlélik, ismét nagy szükség lesz majd. Különösen azért, mert a bérlők és a bérbeadók is félnek majd hosszú távra elköteleződni, aminek szintén a közösségi irodák lehetnek a nyertesei.”

A járvány tapasztalata azonban várhatóan be fog épülni a coworking irodák szolgáltatásába biztosítékok formájában. Így akár újabb járványügyi helyzet, akár más váratlan szituáció követezik be, az irodák elkerülhetik a végleges bezárást.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük